Консервовані огірки знайомі багатьом з дитинства, коли їх приготуванням займалися бабусі та мами. У багатьох сім’ях такі рецепти передаються з покоління до покоління, адже кожна господиня має свої секрети та напрацювання, якими вона ділиться лише з домочадцями.
Сьогодні налічується чимало рецептів хрустких огірків на зиму, ось тут деякі з них https://flexi.com.ua/?p=13914. Йдеться про бочкові, мариновані, малосольні та інші види огірків, якими господині радують своїх рідних та гостей. Ми ж розглянемо традиційну рецептуру, яка дозволяє без особливих труднощів приготувати справжні хрусткі огірочки.
Рецепт солоних огірків на зиму
Цей рецепт маринаду передбачає використання вишні, смородини чи хрону. В результаті отримуємо найсмачніший продукт, адже секрет найкращих солоних огірків полягає в розсолі. Цей рецепт має взяти на замітку кожна господиня, адже він простий та доступний.
Інгредієнти:
- кілограм огірків;
- великий червоний болгарський перець;
- 5-6 часникових зубчиків;
- кріп (пару парасольок);
- цукор (2-3 ложки їдалень без верху);
- 950 мл води;
- сіль;
- чайна ложка 70-відсоткового оцту;
- чорний перець (мелений або горошком);
- лист лавровий.
Цей маринад підходить не тільки для приготування огірків. Таким чином, можна маринувати також помідори, асорті з овочів і т. д. Це універсальний маринад, який надає значні можливості для експериментів. До речі, тут можна використати 9% оцет. Його знадобиться три столові ложки.
Етапи приготування:
Насамперед, необхідно ретельно промити огірки. Потім їх заливають холодною водою на кілька годин. Щоб прискорити процес, можна наполягати у холодній воді не більше години.
Кожну банку необхідно промити содою, та був простерилізувати. Для цього відправляємо банки в духову шафу або ж просто тримаємо над каструлею, що парить, протягом декількох хвилин.
Заливаємо банки окропом. Додаємо лавровий лист та кріп.
Помийте солодкий перець і наріжте його великими шматочками. Розкладаємо його по банкам. Також кладемо перець горошком, зубки часнику, кріп і лавровий лист. Тепер можна викладати у банки огірки. Спочатку потрібно зрізати краї, які можуть гірчити. Перший ряд огірків кладемо вертикально, зверху викладаємо кілька огірків горизонтально. Як правило, на літрову банку цього достатньо. Зверху посипаємо кропом та часником. Тепер заливаємо окропом і залишаємо у такому вигляді хвилин на 10.
Зливаємо воду з банок, а потім знову кип’ятимо її. Заливаємо повторно. Якщо цей маринад використовується для приготування маринованих помідорів, то заливка виконується 1 раз, оскільки помідори ніжніші.
Робимо повторне заливання, і виливаємо маринад геть. Замість нього готуємо прозорий склад. У літр води додаємо пару ложок цукру та сіль. Ставимо на вогонь і знімаємо, як тільки закипить. Тепер розливаємо по баночках із огірками. Додаємо половину чайної ложки 70% оцту (з розрахунку на банку, об’ємом 1000 мл) і відразу ж закочуємо. Потім банку слід перевернути та укутати. Коли розсіл охолоне – переставляємо банки для зберігання на зиму.